Win4All ten tijde van crisis

Bestaan er überhaupt situaties waarin alle partijen winnen?  

Tot een jaar geleden kon ik hiervan geen passend en uit eigen ervaring puttend voorbeeld noemen. Totdat in het voorjaar iemand belde waarmee ik al lange tijd samenwerk. Inge vroeg hij ‘Hoe zou je het vinden om mee te doen in een participatie in een Horecaonderneming?’ Hierover diende ik na te denken. Ik was met degene reeds in gesprek om een MKB-participatiemaatschappij op te richten, maar Horeca daarvan had ik toch gedacht dat dit één van de branches was, samen met de agrarische sector, waarin ik niet actief wilde zijn.

De horecaondernemer die het betrof kende ik. Ik had een waardering van zijn bedrijfsactiviteit voor hem gemaakt in verband met een juridisch gevecht met zijn toenmalige compagnon. Dit compagnonschap was eind 2005 verbroken en de ondernemer was achtergebleven met de schuldenlast. Uiteindelijk had de schuldenlijst hem eind 2009 opgebroken en was hij op het randje van faillissementschap gekomen. Onafwendbaar bleek dit te zijn na enige analyses. De ondernemer, die exploitant was van een restaurant op een Golfclub, was reeds in overleg met het bestuur van de Golfclub over oplossingen. In principe waren zij tevreden over de performance van de ondernemer en konden ook niet zo snel een alternatieve invulling realiseren, en het seizoen zou weldra van start gaan.

En zo kom je dus aan een deelneming in een horecabedrijf. Van de curator hebben wij het personeel (7 medewerkers) en de activa overgenomen. Met de vereniging hebben we een exploitatieovereenkomst gesloten. En de ondernemer? Die is bij ons in dienst totdat hij uit de WSNP is. Ondertussen voeren wij, grotendeels achter de schermen, het management en brengen de ondernemer vaardigheden bij zodat hij, zodra hij weer aan het roer staat, een beter (financieel) overzicht heeft en essentiële managementvaardigheden heeft bijgeleerd. Zo hebben we allemaal gewonnen, de Golfclub continuïteit en waarborg van kwaliteit, de (oud-)ondernemer door een dienstverband totdat hij een schone lei heeft en het leertraject, wij door een goed rendement en het kunnen bieden van hulp. Winnen voor allemaal, het kan dus toch!

Geschreven door drs. Inge Verschuur – Green Clover

Green Clover B.V.

Nieuwe Schaft 1-g
3991 AS Houten

T: 030 - 634 21 90
F: 030 - 635 10 16
info@greenclover.nl